Grand Hôtel

År 1874 slogs portarna upp till Sveriges mest fashionabla hotell, Grand Hôtel i Stockholm.

Det hade byggts av den franske invandraren Régis Cadier som sedan 1852 varit verksam inom Stockholms hotell- och restaurangnäring. Det var han som införde den djärva nyheten i Sverige att förse varje restauranggäst med en ren servett.

Spegelsalen. c:a 1961.

Spegelsalen. c:a 1961.

Vinterträdgården Grand Hôtel, Stockholm 1909. Bildkälla: Wikimedia Commons.

Wilhelmina Skogh

År 1902 blev en annan pionjär inom svensk besöksnäring, Wilhelmina Skogh, direktris för Grand Hôtel. Hon hade då en framgångsrik karriär bakom sig, bland annat hade hon öppnat järnvägsrestaurang och järnvägshotell i Storvik, Gästrikland, byggt om Bollnäs hotell, arrenderat jaktmark för att locka turister och byggt telefonledningar mellan Bollnäs och Gävle. År 1897 blev hon chef både för de stora hotellen till Stockholmsutställningen och för Turisthotellet i Rättvik.

Wilhelmina Skogh förstod sig på att utveckla turistresandet genom att etablera komfortabla hotell i närheten av järnvägen. Hon introducerade det kontinentala grönsaksbordet i Sverige (och kunde därigenom minska något på det dyrare köttet). Hon försåg hotellen med centralvärme och elektriskt ljus så att de kunde drivas året om. I Rättvik blev hon pionjär för skidturismen. Och på Grand Hôtel byggde hon Vinterträdgården och introducerade blomsterutsmyckningar på restaurangerna.

Wilhelmina Skogh.

Wilhelmina Skogh.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *