Henning Throne Holst

Marabou grundades i Sundbyberg 1916 som en svensk avläggare till den norska chokladtillverkaren Freia, ägd av familjen Throne-Holst. Först 1919 kunde chokladproduktionen komma igång. Året innan hade den 23-årige Henning Throne-Holst (1895-1980) blivit vd. Han var vd/ordförande i Marabou till 1976.

Förpackning, Marabou Mjölkchoklad. 1965
Förpackning, Marabou Mjölkchoklad. 1965

År 1939 lanserades Aladdin-asken. Marabou tillverkade då omkring 250 sorters praliner som skulle packas i olika kartonger. Alladin-asken innehöll de mest populära sorterna och på locket angavs tydligt vad var och en innehöll. På detta sätt kunde man rationalisera hanteringen och sänka priset. Succén var given.

År 1941 köpte Marabou en liten konservfabrik i Bjuv. Marabou hade nämligen problem under andra världskriget, dels med att importera råvaror, dels med att få licens för det ransonerade sockret. Därför sökte man land och rike kring för att hitta ett lämpligt livsmedelsföretag som byggde på inhemska råvaror och som hade nödvändiga licenser. Till slut fann man alltså det lilla företaget i Bjuv som fick namnet Findus.

Det stora genombrottet för Findus kom direkt efter kriget. År 1945 hade man på prov sålt djupfrysta frukter och bär i två Stockholmsbutiker. Året efter lanserades djupfryst i hela landet. Frystekniken hade utvecklats i USA under 1930-talet och experter från Findus åkte dit för att lära. Findus var pionjärer i Europa på djupfryst och i 5-10 år var man i stort sett ensamt med detta på den svenska marknaden. Findus kom också att bidra till tillkomsten av Frigoscandia.

Chokladaskar i skyltfönster.  Stickprovskontroll chokladpraliner. 1955-1965
Bild 2. Chokladaskar i skyltfönster
Bild 3. Stickprovskontroll chokladpraliner. 1955-1965

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *